Belgen met zon-PV en warmtepompen kunnen verwachten tot 76% te blijven besparen op hun maandelijkse energierekening

Voordelen van het combineren van zonnepanelen met een warmtepomp - EmaxSolar
In 2022 bracht SolarPower Europe zijn rapport 'Solar Powers Heat 2023' uit, waarin enkele verbazingwekkende feiten worden onthuld over de voordelen van het combineren van fotovoltaïsche (PV) panelen met warmtepompen.
En daar houdt het goede nieuws niet op. Als je je afvraagt of deze besparingen duurzaam zijn, wees gerust: dat zijn ze. Belgen met zon-PV en warmtepompen kunnen verwachten dat ze de komende jaren tot 76% op hun maandelijkse energierekening blijven besparen. Het is een langetermijninvestering in zowel je financiële welzijn als het milieu.

Zonnepanelen: Een oplossing voor het hele jaar

Een veel voorkomende misvatting is dat zonnepanelen alleen effectief zijn tijdens zonnige seizoenen. Het rapport 'Solar Powers Heat 2023' onthult echter dat PV-panelen het hele jaar door een oplossing zijn. Ze kunnen tot 63% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van een warmtepomp dekken, zodat u zelfs tijdens het verwarmingsseizoen profiteert van zonne-energie.
In 2022 bespaarden Belgische huishoudens die gebruik maakten van zon-PV en warmtepompen maar liefst €3.700 in vergelijking met huishoudens die alleen op gas verwarmden. Afgezien van de energieprijsschommelingen van de afgelopen jaren belooft deze combinatie aanzienlijke besparingen voor je huishouden.

Is zonne-energie voldoende om een warmtepomp in België van stroom te voorzien?

Als het gaat om het efficiënt aandrijven van een warmtepomp in België, biedt de combinatie van zonnepanelen en warmtepompen een milieuvriendelijke oplossing. Afhankelijk van de capaciteit van je zonnepanelen heb je misschien geen extra elektriciteit nodig om je warmtepomp te laten werken, vooral overdag wanneer overtollige energie kan worden opgeslagen voor later gebruik.
Zonne-energie is er in twee hoofdcategorieën: thermische zonne-energie en fotovoltaïsche (PV) zonne-energie. Thermische zonne-energie kan je warm water efficiënt verwarmen, waardoor je warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft. Aan de andere kant maken PV-systemen direct gebruik van de energie van de zon, vullen ze de stroombehoefte van je warmtepomp aan en verminderen ze je afhankelijkheid van elektriciteit van het elektriciteitsnet, dat vaak afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Zonnepanelen, meestal gemeten in kilowatt (kW), kunnen tijdens piekuren in de zon ongeveer 3-4 kW opwekken, waarbij een systeem van vier kilowatt ongeveer 26 vierkante meter dakoppervlak nodig heeft. Deze capaciteit kan jaarlijks 3.400 kilowattuur elektriciteit produceren.

Energie-efficiëntie door zonne-energie en warmtepompen

Een zonnepanelensysteem van vier kilowatt zou bijna alle stroom moeten leveren die je nodig hebt, aangezien het gemiddelde Belgische huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar verbruikt. Warmtepompen verbruiken echter meer elektriciteit, zelfs efficiënte modellen verbruiken ongeveer 3.000 kWh per jaar. Hoewel zonnepanelen genoeg elektriciteit kunnen opwekken voor verwarming en warm water, kunnen ze je warmtepomp en andere apparaten niet volledig van stroom voorzien zonder enige hulp van het elektriciteitsnet.
Om een warmtepomp alleen van stroom te voorzien met zonnepanelen, heb je een aanzienlijk aantal panelen nodig, en grotere systemen zijn effectiever. Afhankelijk van het gewenste vermogen heb je voor elke kilowatt zonne-energie meestal vier panelen nodig. Voor een systeem van vier kilowatt zijn dus zestien panelen nodig, die ongeveer 26 vierkante meter in beslag nemen.
Overweeg om een gekwalificeerde ingenieur te raadplegen om de energie-efficiëntie van je huis te beoordelen en het aantal benodigde zonnepanelen te bepalen. Zij kunnen ook verbeteringen voorstellen om uw elektriciteitsbehoeften te verminderen en zorgen voor een probleemloze installatie, zodat u maximaal kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie en warmtepompen voor de energie-efficiëntie en het comfort van uw huis.
Zonnepanelen worden steeds populairder in België, waardoor huiseigenaren hun elektriciteit onafhankelijk kunnen opwekken. In combinatie met warmtepompen zorgen deze systemen voor een superieure beheersing van het binnenklimaat terwijl ze hernieuwbare energie van de zon benutten, waardoor mensen hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en kunnen genieten van een groot aantal voordelen.
Door gebruik te maken van de kracht van zonnepanelen en warmtepompen bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar draagt u ook bij aan een groenere toekomst. Het is een duurzame oplossing die zowel je portemonnee als het milieu ten goede komt, waardoor het een ideale keuze is voor huishoudens in België die hun besparingen willen maximaliseren en hun impact op de planeet willen verminderen.
Bij EmaxSolar zijn we meer dan alleen een leverancier van energieoplossingen - we zijn je betrouwbare partner. Met een indrukwekkende Google-beoordeling van 4,9 sterren hebben we onze reputatie van uitmuntendheid verdiend door oplossingen met zonnepanelen en warmtepompen op maat te leveren die aansluiten bij jouw specifieke behoeften in België.
Wij spreken uw taal en begrijpen de unieke energie-uitdagingen waar u voor staat. Met EmaxSolar investeert u niet alleen in besparingen, maar ook in een duurzame toekomst. Sluit je aan bij onze tevreden klanten en ervaar het verschil. Neem vandaag nog contact met ons op en start je reis naar energie-efficiëntie en aanzienlijke kostenbesparingen. Je huis verdient het beste, en EmaxSolar levert het.


Offerte aanvragen

Luisteren naar onze klanten
Samen duurzame
energie creëren