Hoe kiest u het juiste formaat thuisbatterij voor uw zonne-energiesysteem?

Batterijformaat kiezen - EmaxSolar

Accu's voor thuisgebruik zijn een essentieel onderdeel van elk zonne-energiesysteem, omdat u hiermee overtollige zonne-energie kunt opslaan om te gebruiken als de zon niet schijnt. Maar niet alle accu's zijn gelijk en de grootte van de thuisbatterij die je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren.

In dit artikel bespreken we hoe je het juiste formaat thuisbatterij kiest voor je zonne-energiesysteem. We behandelen de volgende onderwerpen:
- De factoren die van invloed zijn op de grootte van je thuisbatterij
- Hoe je de grootte van je thuisbatterij berekent
- Voorbeelden van het formaat van thuisbatterijen voor verschillende zonne-energiesystemen
- Tips voor het kiezen van het juiste formaat thuisbatterij

Factoren die van invloed zijn op de grootte van een thuisbatterij

De grootte van de thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder
- De capaciteit van uw zonnepanelensysteem: Hoe groter het zonnepanelensysteem, hoe meer energie het zal opwekken en hoe groter de thuisbatterij die u nodig hebt om die energie op te slaan.
- Je dagelijkse energieverbruik: Het analyseren van uw dagelijkse energieverbruik overdag en 's nachts in kilowattuur (kWh) helpt bij het bepalen van de grootte van de thuisbatterij.
- De ontlading diepte (DoD) van uw thuisbatterij: De DoD is het percentage van de capaciteit van de thuisbatterij dat u kunt gebruiken voordat deze moet worden opgeladen. Het is cruciaal om zowel de ontlading diepte als de efficiëntie van de thuisbatterij te begrijpen.
De capaciteit van je zonnepanelen systeem is de hoeveelheid energie die het op een dag kan opwekken. Hoe groter je zonnepanelen systeem, hoe meer energie het zal produceren. Als u bijvoorbeeld een zonnepanelensysteem van 5 kW in België hebt, met gemiddeld 4 uur vol zonlicht, zal uw systeem ongeveer 20 kWh per dag produceren.
De hoeveelheid energie die je dagelijks verbruikt, heeft ook invloed op de capaciteit van de thuisbatterij die je nodig hebt. Een typisch Belgisch huishouden verbruikt ongeveer 10 kWh per dag.
Als je wilt dat je systeem energie levert tijdens bewolkte dagen of onverwachte stroomonderbrekingen, bedenk dan hoeveel dagen back-up je nodig hebt. Voor 2 dagen back-up voor een woning die 10 kWh per dag verbruikt, hebt u een thuisbatterij van 20 kWh nodig, rekening houdend met de efficiëntie en de DoD.
De DoD en de efficiëntie van de thuisbatterij zijn essentiële factoren. Een thuisbatterij met 90% efficiëntie en 80% DoD levert 72% van de nominale energie (90% efficiëntie * 80% DoD). Voor een thuisbatterij van 12 kWh betekent dit dat de effectief beschikbare energie 8,64 kWh is.
Als u de energierekening wilt verlagen en wilt voorkomen dat u overdag tegen lage prijzen verkoopt en 's nachts tegen hoge prijzen van het elektriciteitsnet koopt, kunnen we de capaciteit van de thuisbatterij aanpassen. Als je zonnesysteem bijvoorbeeld overdag 8 kWh overtollige energie produceert en je 's nachts meestal 5 kWh verbruikt, is een thuisbatterij van 5 kWh een ideale keuze. Op deze manier kunt u de overtollige energie die overdag wordt opgewekt, opslaan voor gebruik 's nachts, waardoor uw energieverbruik in lijn wordt gebracht met de zonne-energieproductie en u hogere netwerkkosten vermijdt. Deze aanpak op maat voor de capaciteit van thuisbatterijen zorgt voor maximale besparingen en efficiëntie van uw zonne-energiesysteem.

De capaciteit van uw thuisbatterij berekenen

Het berekenen van de juiste capaciteit van uw thuisbatterij is een veelzijdig proces dat afhangt van uw specifieke behoeften.Hier wordt uitgelegd hoe u dit kunt aanpakken voor twee veelvoorkomende doeleinden:
Voor back-up:Bereken de capaciteit op basis van het dagelijkse energieverbruik vermenigvuldigd met het aantal dagen dat u back-upvermogen wilt, rekening houdend met de efficiëntie en de ontlading diepte (DoD) van de thuisbatterij.
Formule:Capaciteit thuisbatterij (kWh) = dagelijks energieverbruik (kWh) * aantal dagen back-upvermogen * efficiëntie * DoD
De energierekening verlagen:Bedenk hoeveel overtollige energie er overdag wordt gegenereerd die u wilt opslaan voor nachtelijk gebruik.De capaciteit van de thuisbatterij moet overeenkomen met deze overproductie.
Formule:Capaciteit thuisbatterij (kWh) = Overtollig opgewekte energie (kWh)

Voorbeelden van de capaciteit van thuisbatterijen voor verschillende zonnesystemen

De volgende voorbeelden laten zien hoe de grootte van de thuisbatterij varieert op basis van de capaciteit van uw zonnesysteem en het dagelijkse energieverbruik:
Voor back-up:
  • Een 5 kW zonnesysteem met een dagelijks energieverbruik van 4 kWh dat 2 dagen back-up nodig heeft, heeft een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 10 kWh (rekening houdend met efficiëntie en DoD).
  • Een 10 kW zonnesysteem met een dagelijks energieverbruik van 8 kWh dat 2 dagen back-up nodig heeft, heeft een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 20 kWh (rekening houdend met efficiëntie en DoD).
  • Een 15 kW zonnesysteem met een dagelijks energieverbruik van 12 kWh dat 2 dagen back-up nodig heeft, heeft een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 25 kWh (rekening houdend met efficiëntie en DoD).
De energierekening verlagen:
  • Als een 5 kW zonnesysteem overdag 4 kWh overtollige energie produceert en u 's nachts 4 kWh verbruikt, is een thuisbatterij van 4 kWh geschikt.
  • Als een zonnesysteem van 10 kW overdag 8 kWh aan overtollige energie produceert en u 's nachts 8 kWh verbruikt, is een thuisbatterij van 8 kWh geschikt.
  • Als een 15 kW zonnesysteem overdag 12 kWh aan overtollige energie produceert en je verbruikt 's nachts 12 kWh, dan is een thuisbatterij van 12 kWh geschikt.
Deze voorbeelden illustreren hoe belangrijk het is om het doel van uw thuisbatterij te bepalen bij het bepalen van de juiste capaciteit. Of het nu gaat om back-up of het verlagen van de energierekening, inzicht in uw specifieke behoeften en dagelijkse verbruikspatronen is de sleutel tot het selecteren van de juiste thuisbatterij voor uw zonne-energiesysteem.

Tips voor het kiezen van de juiste capaciteit van de thuisbatterij

- Een te grote thuisbatterij is niet altijd een goed idee, omdat dit de kosten van je systeem verhoogt.
- Als u niet zeker weet hoe u de capaciteit van uw thuisbatterij moet berekenen, kunt u contact opnemen met een installateur van zonne-energie of een betrouwbare leverancier zoals EmaxSolar.
- Houd bij het kiezen van de capaciteit rekening met de DoD van je thuisbatterij en kijk ook naar de compatibiliteit met de bestaande omvormer in je huis.
EmaxSolar biedt topklasse accu's van marktleiders zoals Huawei, Pylontech, SolarEdge en BYD. De prijs varieert sterk en is afhankelijk van de capaciteit en het type accu.Hier is een tabel ter referentie:
Merk Capaciteit Prijs ROI
Huawei 5 - 25 kWh Vanaf €5,000 5-6 jaar
Pylontech 3.55 - 21.3 kWh Vanaf €3,500 5-6 jaar
SolarEdge 3.8 - 15.2 kWh Vanaf €3,800 6-7 jaar
BYD 10.24 - 22.08 kWh Vanaf €7,000 5-6 jaar
De keuze van een thuisbatterij moet compatibel zijn met de bestaande omvormer in je huis. Dit is waarom:
  • Overeenkomende specificaties: De spanning en capaciteit van de thuisbatterij moeten overeenkomen met de specificaties van de omvormer om een efficiënte energieomzetting te garanderen.
  • Compatibiliteit met merken: Bepaalde omvormers kunnen beter compatibel zijn met specifieke merken zoals Huawei, SMA, SolarEdge, Solis, Enphase, Goodwe of Growatt.De experts van EmaxSolar kunnen u begeleiden bij het maken van de beste match.
  • Hybride opties: Het overwegen van een hybride omvormer die een omvormer voor zonne-energie en een omvormer voor thuisbatterijen combineert, kan een efficiënte keuze zijn voor nieuwe installaties.

Conclusie

Het kiezen van de juiste capaciteit thuisbatterij voor uw zonne-energiesysteem is een belangrijke beslissing. Door rekening te houden met de factoren die van invloed zijn op de capaciteit van thuisbatterijen en de bovenstaande tips te volgen, kunt u een thuisbatterij kiezen die aan uw behoeften voldoet en die u jarenlang van betrouwbare stroom voorziet. Samenwerken met EmaxSolar, een toonaangevende naam in zonnepanelen en thuisbatterijen installeren in België, zorgt ervoor dat je een geïnformeerde keuze maakt. Of je nu meteen of later in een thuisbatterij investeert, ons team van experts staat klaar om je bij elke stap te begeleiden. Contacteer ons vandaag nog om de eerste stap te zetten naar een duurzame toekomst met een oplossing op maat!

Offerte aanvragen

Luisteren naar onze klanten
Samen duurzame
energie creëren