Hoe zonnepanelen werken: De ultieme gids voor huiseigenaren

Hoe kiest u het juiste formaat thuisbatterij voor uw zonne-energiesysteem?

Als huiseigenaar in België overweegt u misschien om zonnepanelen te installeren om uw energierekeningen te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verminderen. Maar weet u eigenlijk hoe zonnepanelen werken? In deze ultieme gids leggen we de wetenschap achter zonnepanelen uit en hoe ze uw huis van stroom kunnen voorzien.

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche (PV) cellen, die meestal van silicium zijn gemaakt. Wanneer het zonlicht op deze cellen valt, absorberen ze de energie en zetten deze om in gelijkstroom (DC) elektriciteit. De meeste huizen in België gebruiken echter wisselstroom (AC) elektriciteit, dus de DC elektriciteit van de zonnepanelen moet worden omgezet in AC elektriciteit voordat deze kan worden gebruikt om de apparaten en elektronica in uw huis van stroom te voorzien.
Dit is waar de omvormer in beeld komt. De omvormer is een apparaat dat de DC elektriciteit van de zonnepanelen omzet in AC elektriciteit die kan worden gebruikt door de apparaten en elektronica in uw huis. De omvormer bewaakt ook het systeem en zorgt ervoor dat het efficiënt werkt.
Zonnepanelen werken door zonne-energie te gebruiken om elektronen uit atomen in de PV-cellen vrij te maken. Dit creëert een stroom van elektronen, die we kennen als elektriciteit. Hoe meer fotonen (lichtdeeltjes) een zonnepaneel raken, hoe meer elektronen er vrijkomen en hoe meer elektriciteit er wordt geproduceerd.
De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan produceren, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het paneel, de efficiëntie van de PV-cellen en de hoeveelheid zonlicht die het paneel ontvangt. Om genoeg elektriciteit te produceren om uw huis van stroom te voorzien, hebt u meerdere zonnepanelen nodig die op uw dak of in uw tuin zijn geïnstalleerd.
Een van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen is dat ze geen brandstof nodig hebben om elektriciteit te produceren. Zolang er zon is, blijven de panelen elektriciteit produceren. Dit maakt zonne-energie een duurzame en hernieuwbare energiebron voor uw huis.
Naast het besparen van geld op uw energierekeningen en het verminderen van uw milieu-impact, kan het installeren van zonnepanelen ook de waarde van uw huis verhogen. Veel huizenkopers in België zijn geïnteresseerd in huizen met zonnepanelen omdat ze weten dat ze op de lange termijn geld zullen besparen op hun energierekeningen.
Bij EmaxSolar zijn we gespecialiseerd in het helpen van huiseigenaren in België om over te stappen op zonne-energie. Ons team van deskundige installateurs kan u helpen bij elke stap van het proces, van het ontwerp van uw zonnesysteem tot de installatie en het onderhoud ervan. Wij geloven in het leveren van hoogwaardige oplossingen op maat van de unieke behoeften van elke klant.

Offerte aanvragen

Luisteren naar onze klanten
Samen duurzame
energie creëren